Thursday, June 11, 2009

Matkavarustus

jätkub.

Rühma varustus

Toiduvalmistamise vahendid. Ämbreid tuleb kaasa võtta vähemalt kaks, suure rühma puhul rohkem. Ämbrite maht peaks olema vähemalt 1,5 l igaosatja kohta. (tavaline 10-ne ämber seega kõlbab) Üks ämber olgu kaanega (piima toomiseks). Eriti sobivad on lapergused lüpsikud - neid on hõlpsam seljakotti mahutada. Kaasavõtmisel asetatakse ämbrid vastavasse riidest kotti, siis nad ei määri teisi esemeid tahmaga. /... / Peale selle peab rühmal olema 2-3 väikest kirvest ning plastikaadist lauldina. (ning härjarakend selle ja järgneva kola kaasastassimiseks) Ka kulpi ei maksa unustada, samuti konserviavajat.
Talimatkal, kui on kavas ka välisööbimisi, tuleb võtta kaasa suur kahemehesaag ja suur kirves, sest küttepuude hankimisel vähemast ei piisa. /... / (Miks siis mitte juba Husqvarna?) Saag painutatakse ümber seljakoti ja seotakse selle külge kinni või asetatakse U-kujuliselt seljakoti põhja.
M
atkaapteeki tuleb hoida tugevast plekist või plastmassist karbis.
Remonditöökoda peab sisaldama presenditükke, rihmu, nööri, tagavarapandlaid, naaskli, kotinõela seljakoti parandamiseks. Jalanõude jaoks piginööri, nahatükke, naaskli, haamri, väikesi naelu. Alati peaksid kaasas olema liimid BF-2, BF-6 või "Mökol"
Orienteerumisvahendid.
Kas nn. suurtükiväekompass
või Adrianovi kompass, kaarditasku või kõvast papist kaardialus koos veekindla kattega. Kaart, mall, joonlaud ja kurvimeeter. Muud esemed. Rühma varustuse juurde kuuluvad veel riidest kotikesed toiduainete pakkimiseks, riidehari ja saapahari. (muidugi!) Talvel ja kõrgmägedes matkamisel tuleb kaasa võtta ka 50 m pikkune peen köis, mida läheb vaja julgestuseks ning okstest varje ehitamisel. Kaasa võetakse ka fotoaparaat või filmikaamera ning transistorraadio

(selge kust on tulnud komme vabas looduses autoraadio üürgama keerata!)

Telk

Telk on matkaja lahutamatu kaaslane. Ta peab olema kaalult kerge, vastupidav, veekindel, pakkuma kõige väiksemate mõõtmete juures kõige suurem
aid mugavusi, olema kiiresti püstitatav ja kokku pandav.

Järgneb pikk ja illustreeritud traktaat telkidest, mille kohta meie matka puhul aga võib märkida "mittekohalduv", kuna kuppeltelkidest pole seal sõnagi. Edasi telgiplatsi asukohavaliku juurde.

Telgi püstitamise
eel peetagu silmas: telki ei tohi asetada nõkku; telgi uks ega külge ei või jääda vastu tuult. Nõos asuv telk satub vihmaga täbarasse
olukorda. /... / Vahel tuleb telk paratamatult püstitada nõkku või mäenõlvale. Siis kaevake telgi ümber väike kraav, mis põhja alla valguva vihmavee eemale juhib

Protesteerin: rühma varustuse juures polnud sõnagi juttu sapöörilabidast. Tuleb välja, et isegi loetletud varustus on ebapiisav?

Lisan ka paar illustratsiooni valesti ja õigesti püstitatud telkidest



Telgi asemel matkaonn

Teil pole telki, kuid nii meelsasti ööbiksite vabas looduses. Nii mõnigi uljaspea mõtleb, mis siis ikka, vihma pole karta, poen vaiba sisse, külje alla kuuseoksi ja kuivanud lehti, mis see üks öö siis niimoodi veeta on. Tõesti, keskööst kella kaheni pole viga, te
isegi uinute. Aga siis - kui kerra ka te tõmbuksite - külm, millele te soojal suvapäeval ei saanud mõeldagi, poeb igalt poolt sisse ja ihu võbisemine ei lase magamisele mõeldagi. Hiljemalt kell kolm öösel on selline looduslaps siirdunud laagrilõkke juurde valvuri "ühiskondlikuks abiliseks".

Vaat nii.

Kuidas toimida siis, kui telki pole? Esimesed abistajad on küünid, mis on nii kodused ja kus juulikuust alates leidub alati värskeid heinu. Praktika näitab, et meie rahva hulgas nii julma küüniomanikku ei leidu, kes ööbijale ulualust keelaks. Ainult seda ütleb ta kindlasti: "Tuletikud jätke välja!" Teie kui kogenud matkaja aga vastate: "Ärge kartke, meil on taskulamp."

:D :D

Aga alati pole küüne ja kui on, siis pahatihti puuduvad sealt heinad. Ainult põrandal näete mulluseid pepri. Kuidas siis sel juhul toimida?
Mets!

Lehtonn! Osmik!
Jah, niisugust osatakse teha, ainult ärge metsa laastake! Kui te ei oska kasutada tuuulemurdu ega niikuinii hävinevat materjali, pole te õige loodusesõber ega ettenägelik kodanik. Kuid matkaja seda ju on.



Ning lõpetuseks tänane päeva tera:

Sääskede peletamiseks telgist tee konservikarbile väikesed augud sisse ja seo karbile traadist sang ümber. Nüüd pane karpi hõõguvaid süsi ja neile käbisid. Kui karpi sangapidi käes hoides keerutada, hakkavad käbid veidi põlema. Nii tekkiv suits peletabki telgist sääsed. Hõõguvatele käbidele võib panna suitsu tekitamiseks ka riideribasid, kamprit...

... ja kui sääsed ka selle peale ära ei lähe, siis igal juhul tekib telgis psühhedeelne õhkkond, kõik selgroogsetest ja -rootutest asukad vennastuvad ning hämmeldunud kaasmatkajad leiavad telgisviibijad sääskede bäki saatel "Öö last" undamas.

No comments:

Post a Comment