Monday, June 8, 2009

Laskem käia!

Kasutan juhust ja rikun Mpsi põnevaid ja õpetlikke dialooge tema raamatu seltsis ning tutvustan teile ka oma lemmikmatkaraamatut "Tualetis mitte sittuda ehk Reisijuht sügavasse mülkasse sattunud teelisele " Peter Mooreilt.

Millal peaks minema reisile?

Kahtlemata oleks mõistlikum kulutada raha haridusele või uue muusikakeskuse peale. Küllap on tööd reas ootamas. Aga uskuge mind, need kõik on tühised pisiasjad. Niipea kui ilmub platsi Suur Kolmik - perekond, põngerjad ja pangalaen - viib teie ainus reis teid kohalikku supermarketisse mähkmete järele. Minge kohe - enne kui on hilja! Me veel jõuame!

Kust ma tean, et just nüüd on viimane aeg reisima minna?
Tundemärgid on eri inimeste jaoks erinevad. Meil kõigil on oma iseärasused, aga on ka mõned universaalsed märgid, mille hulgas võiks mainida järgmisi:
  • kaustadest koopiate tegemine on teile hakanud meeldima (ojaaa)
  • astute rongis (trollis) automaatselt sellesse vagunisse (sellest uksest), mis teie sihtkohas peatub otse trepi kohal
  • nädalavahetuse kõrghetk on auto pesemine (akende pesemine :D)
  • avastate et räägite oma tööst nii peoõhtul kõrtsis istudes, kui ka prükkarile, kes teilt peenraha norib (ma pole veel väga hull, S-iga on lood hullemad :D)

10 põhjust miks minna reisima (toon välja top5)

1. et kaalust alla võtta

on kausa hämmastav, mida mitteisuäratav ja ebahügieeniliselt valmistatud toit võib teha isegi kõige murettekitavama taljega. (et siis kaeme perra)

2. et keeli õppida

sügavasse vette visatud rändaja omandab hämmastavalt kiiresti sellised sõnad nagu "tualett" ja "juhatage mind kiiresti sinna".

3. et mitte tööd teha

4. et arendada algatusvõimet

kui ülemus väidab, et teil puudub igasugune algatusvõime, minega välismaale ja laske kõik raha ära varastada.

5. et koguda lugusid, mida pidudel rääkida

kas olete kunagi istunud peolauas vaikusesse tardunud, häbenedes rääkida, sest teil pole midagi huvitavat öelda?

Kui palju raha peaks kaasa võtma?

Terve mõistus ütleb, et pole võimalik võtta reisile kaasa liiga palju raha. Kuigi see tundub igati loogilise seisukohana, lubatagu mul siiski jääda eriarvamusele. Reisielamus kasvab eksponentsiaalselt vastavalt sellele, mida vähem raha teil on võimalik kulutada. Igikestvad vaielused endiselt käivad. Tõde on kusagil olemas :D

Mida peaks kaasa pakkima?

Kui uskuda mõningaid reisijuhte, siis ei läheks keegi rändama, ilma et tal oleks pool arstikapi sisu nööriga järel (tundub ka meie case olevat). Teised reisijuhid jälle väidavad, et me peaksime kandma hõlpsasti pestavaid dressipükse. Ma tahaks teada, kas keegi üldse teab, mismoodi sellised dressipüksid välja näevad? (ei tea, ausõna)

Minu jaoks on pakkimine midagi väga isiklikku. Kui tahate raskele mägimatkale kaasa võtta kosmoselaeva täpset mudelit mõõtkavas 1:250, siis miks ei võiks te seda teha? (anybody?) Samuti kui kõik, mida te tahate kaasa võtta on seljas olevad riided, siis olgu nii - vähemalt senikaua, kuni te minust allatuult seisate.

Kuid on siiski mõned asjad, mida ma olen aastate jooksul leidnud olevat eriti kasulikud:

  • pilet, pass ja raha. on lausa hämmastav, kui palju sujuvamalt kulgeb reis, kui need kolm lihtsat asja on kaasas.
  • vähemalt üks komplekt rõivaid. enamus suuremaid lennufirmasid kirtsutab nudismi peale endiselt nina.
  • vihmavari. parem kui veekindlast tekstiilist vihmamantel ja maksab vaid murdosa sellest. kasulik ka marutõbiste koerte eemalepeletamiseks. (hmm, järsku peaks kaaluma)
  • tampoonid. mõnes vähemarenenud riigis pole neid üldse saada ja pea igal mujal on need mõnevõrra kogukamad kui kodus harjutud. väga nõutud kaup hostelites. (ma ju ütlesin, mu põhjenduseks oli küll nende põlema panemine :p)
  • shveitsi taskunuga (päästetud, unistajal on mcgyveri nuga :)

Mida arvata pehmest seljakotist?

Seljakotist pole küll ootamatu kuulirahe korral kuigi palju abi, aga seevastu on seda palju lihtsam heita bussi katusele, vedada ühest ööbimiskohast teise ja sinna on ka lihtsam sisse murda, kui juhtub, et peldikus veedetud öö järel on luku võti kadunud. Seljakoti ostas on väga mugav istuda, kui ootate, millal raudteejaama kassa avatakse. Seljakottide ainus puudus on see, et uuest peast on nad nii õudset värvi. Vot soh siis.

Kõige kasutumatute asjade edetabel

Austaval 5ndal kohal

Matkapliit.

No kuulge! Kas te tõesti tahate ise süüa teha, kui võite sama hästi tõsta endale nina ette kolmekäigulise lõuna, mis maksab murdosa sellest hermeetiliselt suletud ja kuivaks külmutatud kraamist, mida te kaasa vedasite? Ja ma ei räägi siin üldsegi sellest, et kogu see pagana kaadervärk tuleb pärast ka veel puhtaks küürida. Eks elu näitab, kuidas meil kujuneb.

8ndal kohal

Lemmik T-särk

Teate, reisimine pole tegelikult mingi moeparaad! Palun mulle seda veel paar korda enne pakkimist meelde tuletada.

Kas enne reisile minekut tuleks heasse vormi saada?

Milleks raisata palju raha ja jõudu sellele, et enne teeleasumist vormi saada? Võtke planeeti Maa kui maailma suurimat võimlemissaali ja reisimist kui kõige huvitavamat treeningut. Paar päeva ülekaalulise koti tassimist ja te olete oma elu parimas vormis. Oleks ma sellele enne eksju mõelnud.

KÜSIMUSTE KÜSIMUS pühendusega maailmaparandajale

Kas kõhulahtisust on võimalik vältida?

Mul on selle kohta isiklik teooria - seda teooriat ei toeta mitte ükski uuring ning see põhineb vaid minu isiklikel empiirilistel vaatlusandmetel - ,et kõhulahtisus on tegelikult psühhosomaatiline haigus.

Kuidas kõhulahtisusest vabaneda?

Parim lahendus on lihtsalt süüa edasi seda, mille järgi on isu - kuigi mõnel maal on ka see paras väljakutse. See ei leevanda teie vaevusi, kuid te ei tunne end siis enam nii masendunult ja depressiivselt. Lihtsalt kontrollige, et tualettruum oleks alati sprindidistantsi kaugusel.

Reisikaaslastest, lennukitest, jamadest ja matkapäevikutest ja muust mõnel teisel korral edasi. Rumeeniasse kaasa vast ei hakka seda raamatukest tassima. Pigem tegemist raamatuga, millega matkade vahepealsetel aegadel kodus istudes (loe: tualetis sittudes) ennast lõbustada ja kaugele mülgastesse ära rännata. Soovitan.

2 comments:

  1. tänud pühenduste eest... ma lugesin teisest raamatust milliseid juurikaid selle psühhosomaatilise haiguse tarbeks süüa... Küsimus on doseerimises. Igastahes olen valmistunud kõige hullemaks :D

    ReplyDelete
  2. Mina olen oma matkakoti värviga rahul. Juba alguses.
    Selles, et kõhulahtisus psühhosomaatiline haigus on, veendusin ma keskkooli lõpueksamite ajal. Õnneks piirdus haigus hommikutega.

    ReplyDelete