Thursday, June 11, 2009

Jätkub postitustesari "Matkatarkuste taskuraamatu" ainetel

Matkatehnikast

Suvistel jalgsimatkadel liigume harilikult rivitult. Nii võime segamatult nautida looduse ilu, soovi korral seisatuda. Kuid grupp võib sammuda ka rivis. Nii astudes saavutatakse kindel matkarütm. Eriti tõhusalt toetab seda lõbus marsilaul. Ja kilomeetrid mööduvad lennates, unub väsimus, raske seljakott, janugi.
Tänavail ja suure liiklusega paikades, samuti tihedas metsas, kitsal teerajal, soos ja öisel ajal liigume eranditult rivis.

Siia sobib hästi väike mõttepilt lõbusat marsilaulu lõõritavast matkarivist teineteise järel paatoslikult laukamülkasse marssimas.

Säästan teid täpsemast käimistehnika lahtiseletamisest ja toon ära paar illustratsiooni takistuste ületamisest.


Jalgsimatkal arvestame päevateekonnaks 15-30 km /... / olenevalt matkajate ettevalmistatusest, tervislikust seisundist ja marsruudi raskusest.
Päeva jaotame nii, et põhiline matkaaeg langeks tundidele, mil ei ole kõrvetavat päikest. Hommikul tõuseme juba kell kuus, sest võimlemine, tualett, eine ja muud ettevalmistused võtavad paar tundi. Seega saaksime asuda teele alles kell kaheksa. Kell 12.30 - 15.30 teeme lõunapeatuse ja puhkuse. Pealelõunaseks teekonnaks arvestame vähem kilomeetreid, sest paras aeg õhtuste ettevalmistuste alustamiseks on kell 18.30, hiljemalt kell 19, sest laagri rajamine, õhtusöök jne. vajavad hea hulga aega ja pimedus saabub meie pooleliolevaid toimetusi arvestamata.

Jätke see viimane lause meelde. Eeldatakse, et nende mõne tunniga jõuame teha kõik mida edaspidi meil soovitatakse.

Nüüd siis lebomaanide lemmikosa,

Puhkus rännakul

Matkamisel on sobiv teha iga 45-60 minuti järel /... / umbes 10-minutiline puhkepeatus. Selline rütm aitab säilitada jõudu ja vastupidavust kogu rännupäevaks.

Aga ärge veel rõõmustage.

Samas on väga oluline, kuidas need 10 puhkuseminutit veeta. Esialgu võib tunduda kõige loomulikum, et see aeg tuleb rahulikult lamada või vaikselt istuda, et lihastel ei oleks mingit aktiivset tegevust ja nad puhkaksid.
Nii ei puhka aga ükski kogenud matkaja!

Kogenud matkaja nimelt alustab puhkust hingamisharjutustega, mis vahelduvad lõdvestusharjutustega ja lõpetada üldiste eelsoojendusharjutustega.
(ära on toodud ka virgutusvõimlemise näidiskompleks, mida saame matkal kenasti praktiseerima hakata)

Aga lähme nüüd lõpuks ometi ka olulise info juurde.


Matkavarustus

Individuaalvarustus

Toon pikast loetelust ära võid tähelepanuväärsemad/millega meie pole osanud arvestada

Habemeajamistarbed. Tekk (kasutatakse viimasel ajal üha harvemini). Kotikujuline lina (0,7 X 1,8 m). Telgis magades on see otstarbekam kui kõrvuti laotatud ühised lina; ka heintes on kottlina parem. Kui armastatakse mugavust, võetakse kaasa ka täispuhutav madrats või poroloonmatid. Kirjutustarbed (igatahes mitte keemilist pliiatsit!). Taskulamp koos varupirnide ja -patareidega. Küünlad ja tikud, viimastest osa veekindlas pakendis. Haaknõelu, niiti ja nõelu.

Sokke peaks kaasas olema 4 paari: suvel 2 paari villaseid ja 2 paari puuvillaseid, talvel 4 paari villaseid. Sokid olgu alati puhtad ja kuivad. Kui sokke vähem kaasas, võib juhtuda, et õhtul pestud sokid on hommikul alles märjad ja olemegi paljajalu. Jalga tõmbame sokid oma vanemate seltsimeeste kogemusi silmas pidades: alla puuvillased ja peale villased.

:D

Hõõrdumise vältimiseks on soovitatav kanda uusi, nõelumata sokke. Nõeluda püüame ühtlaselt, et nõelutud koht ei hakkaks hõõruma. Jalgu peseme iga päev, sokke vahetame sagedasti. Pole ülearune teada ka seda, et ajalehepaber on hea kaitsevahend jalgade külmetamise vastu. Suvisel matkal kasutame avarat heledat riietust /... / Eriti sobivad on kauboisärk (ilmtingimata hästisuletavate taskutega) ja tavalised treeningpüksid, kuumadel päevadel aga lühikesed püksid, ka naisperel.

No ma ei tea, kas see ei lähe juba pisut kõlvatuks?

Ühelegi matkale pole soovitatav minna ilma sooja kampsunita.Hea on, kui paneme seljakotti ka ühe lamba- või jänesenahkse vesti või kasuka, mis kulub marjaks ära peatustel.

Noh, üks kasukas siia või sinna, palju see kotis ikka ruumi võtab...

NB! oluline teadaanne (eriti neile kes kavatsevad minuga ühes telgis viibida):

Pesu vahetama vähemalt kord nädalas. Sellepärast olgu tingimata kaasas ka tagavarapaar. Läbihigistatud pesu kaotab oma hügieenilised omadused.

Ja tänane päeva tera on järgmine:

Telgis magades riietu lahti, sest riietes teki all magades võib külm hakata!

(???)

1 comment:

  1. Lugeda kõike ei jõua, aga pilte vaatab ju ikka.
    Julgestaja on palju õlakam kui üle selle tikujämeduse palgi jalutaja. Nii et kaastunne, Mps. Huvitav, mis joonisel kuus ämbris on?
    Ämbri te ju ikka võtate.

    ReplyDelete